Eraser (1996)


ERASER Eraser poate să vi se pară un film bun sau poate să vi se pară un film prost, sunt argumente în ambele direcții. Dar un lucru e cert. Arnold a fost și va rămâne un simbol al filmelor de acțiune din anii 80-90. Uitați-vă la el cum reușește să salveze pe toată lumea, după ce a fost săracu’ de el fugărit tot filmul, rănit la mână de o bombă cu cuie, forțat să se arunce din avion, atacat de un aligator, împușcat în umăr și alte câte și mai câte astfel de pățanii pe care nu le-ai dori nici celor mai răi dușmani ai tăi. Omul ăsta chiar e invincibil. Chiar și atunci când crezi că de data asta nu mai are scăpare, tot el are ultimul cuvânt. Oricât de bun ești tu, el e și mai bun ca tine. Câteodată mă gândesc oare cum o fi să joci rolul villainului într-un film în care Arnold este eroul, știind că personajul tău are soarta deja pecetluită. Rezultatul maxim pe care-l poți obține e să-l rănești ușor, ceea ce nu e prea bine pentru că vei sfârși prin a-l enerva și mai tare. Și 

Filmele de acțiune au fost și încă sunt foarte populare. N-ar trebui să fie de mirare că, de-a lungul timpului, mulți au încercat să-l imite pe Arnold, întrecându-se-n piruete amețitoare și replici dure prin tot felul de filme. Cei mai mulți dintre tipii ăștia au ieșit din memoria publicului la fel de repede precum au intrat. Însă unde majoritatea au dat greș, Schwarzenegger (fără să fie vreun supertalent într-ale actoriei) a cucerit generații întregi de privitori – indiferent că filmul s-a numit The Terminator, Predator, True Lies, Total Recall sau Eraser. În Eraser, Arnie e John Kruger, un tip atât de dur, că până și colegii săi îl descriu ca fiind cel mai tare din branșă. John este agent special în programul de protecție al martorilor, denumit WITSEC, adică el e omul care are grijă ca martorii cheie din procesele în care sunt implicați criminali periculoși să n-o mierlească înainte să apuce să depună mărturie în instanță. E ca un fel de bodyguard mult evoluat — tipul la care apelezi în situații extreme.

Acum că știm cu ce se ocupă Kruger, filmul trebuie să ne arate exact cât de tare e el. Pentru asta este introdusă în scenă Lee Culen (interpretată de Vanessa Williams), o angajată la firma producătoare de armament Cyrez care află că compania pentru care lucrează vinde tehnologie militară pe piața neagră. Cei de la FBI intră imediat pe fir și o conving să poarte microfon și să le facă rost de o dischetă cu dovada trădării, și uite-așa săraca femeie nici bine nu se dezmeticește că niște tipi foarte importanți de la Casa Albă deja vor s-o omoare. Norocul ei e că și-a păstrat o copie a dischetei fără să știe nimeni și al doilea noroc e că agentul desemnat s-o protejeze e nimeni altul decât John Kruger, a.k.a cel mai tare din branșă. Și de-aici dăi cu acțiunea, genul de acțiune tipic Arnold — cu multe cadavre și gloanțe cât cuprinde. Numai că e o problemă, tipii cei răi sunt dotați cu niște mitraliere care cică trag bile de aluminiu cu “aproape viteza luminii”. Deci nu chiar cu viteza luminii, dar pe-acolo… înțelegeți ideea.

Acțiunea bună, efectele speciale și replicile macho cu care ne mitraliază constant Arnold sunt punctele forte ale lui Eraser. Grozavă scena în care Arnie, după ce se luptă cu un aligator, se strâmbă în modu-i caracteristic și înainte să-i zboare creierii zice – “valiză scrie pe tine!”. Ăsta-i Arnold pe care-l știm și pe care-l iubim, când le zice, le zice frățioare. Dar de la el m-așteptam la genul ăsta de rol. M-a surprins în schimb James Caan, care își dă dovada talentului său, scoțând maximum dintr-un personaj destul de prost scris. DeGuerin e un villain condus de aceeași banală motivație, banii, dar Caan reușește să-l facă interesant pentru privitor în ciuda acestor clișee. Prestații destul de bune au și ceilalți actori. Mă refer aici la Vanessa Williams, care pune multă energie în rol, și la Robert Pastorelli, un mafiot mai mic salvat de Arnold la începutul filmului. Rolul lui Pastorelli în film e foarte important, pentru că vine cu acea notă umoristică, esențială pentru o producție ce frizează deseori ridicolul. Dacă tot e să faci un film cu arme care trag gloanțe cu viteza luminii, oameni care se bat cu crocodilii, atunci măcar fii suficient de deștept încât să o faci cu zâmbetul pe buze. 

divider 3T: ERASER, G: ACȚIUNE, D: 115 MINUTE, R: CHUCK RUSSELL, S: TONY PURYEAR & WALON GREEN, CU: ARNOLD SCHWARZENEGGER, VANESSA WILLIAMS, JAMES CAAN, JAMES COBURN, JOE VITERELLI, ROBERT PASTORELLI, JAMES CROMWELL ETC.divider 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s